“Schoon drinkwater is een basiselement voor een gezond leven.”

Wonen in een grondwaterbeschermingsgebied

Ons drinkwater komt uit de grond. Door de bronnen van ons drinkwater schoon te houden, hoeft het opgepompte water vaak alleen maar gezuiverd te worden van stoffen die er van nature soms te veel inzitten, zoals ijzer. Hierdoor blijft ons drinkwater goedkoop en gezond. Van welke (soorten) vervuiling in een grondwaterbeschermingsgebied kun je een melding maken?

 • Drugsafval
 • Jerrycans of vaten met vloeistof
 • Accu’s en batterijen
 • Bouwafval
 • Omgevallen mobiele toiletten
 • Benzine of olie op de grond
 • Andere situaties waarvan jij denkt dat die de grond vervuilen

Kom je zoiets tegen? Doe in Gelderland een melding via: 026 – 359 9999 of digitaal. Woon je in een andere provincie? Doe dan een melding bij jouw provinciehuis.

Marion van Delst: “Het doet mij goed om te mogen werken voor de drinkwaterbronnen. Schoon drinkwater is een van de basiselementen voor een gezond leven.”

Hier kun je zelf in en rond het huis op letten
Woon jij zelf in een grondwaterbeschermingsgebied? Er zijn een paar dingen die je kunt doen. Heb je bijvoorbeeld een huis met een tuin en is je dakgoot of verharding niet aangesloten op het riool? Leg een moerasfilter (helofytenfilter) aan in je tuin. Dit is een soort vijver met veel planten erin en een humusrijke bodem. De planten en de humusrijke bodem houden vervuilende stoffen vast. Hiermee kun je op een natuurlijke manier het regenwater zuiveren dat van je dak en dakgoten afkomt of van de verharding stroomt. Dakgoten bestaan namelijk over het algemeen uit zink. Dat is een verontreinigende stof.

Moerasfilter in de tuin

Moerasfilter in de tuin

Heb je een open haard, barbecue of stook je in je tuin weleens een vuurtje? Gooi de as in de vuilnisbak en niet in de tuin. Ga je buiten schilderen? Gebruik verf op waterbasis.

Tips

 1. Als je dakgoten niet zijn aangesloten op het riool: leg een moerasfilter (helofytenfilter) aan in je tuin, om zelf het water van je dak en dakgoten te zuiveren.
 2. Gooi as van de barbecue of open haard in de vuilnisbak.
 3. Gebruik buiten verf op waterbasis.

Wist je dat…

 • je geen chemische middelen nodig hebt om schoon te maken?
 • verf op basis van terpentine vervuilend is voor de bodem?

Hoe vervuilen medicijnresten het grondwater en wat kun je ertegen doen?

Hoe vervuilen chemische bestrijdingsmiddelen het grondwater en wat kun je ertegen doen?

Hoe vervuilen autovloeistoffen het grondwater en wat kun je ertegen doen?