Naar navigatie Naar inhoud

Vervuiling

“Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit”

Waarom je drinkwater beschermen?

Drinkwater is een eerste levensbehoefte. We hebben in Nederland het beste drinkwater van Europa en misschien wel het beste ter wereld. Er komt altijd schoon en betrouwbaar drinkwater uit de kraan. Dat vinden we heel vanzelfsprekend, maar daar komt heel wat bij kijken.

De bron is kwetsbaar

De bron van ons drinkwater in Nederland is grotendeels grondwater. Drinkwaterbedrijven pompen dit water op om er drinkwater van te maken. Grondwater is van nature zuiver, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar. Als er vervuilende stoffen op de grond vallen, kunnen die in de bodem en in het grondwater komen.

Steeds ingewikkelder
Bij onderzoek in het laboratorium komen we steeds meer vreemde stoffen tegen. Hierdoor moeten drinkwaterbedrijven steeds ingewikkeldere methodes toepassen om schoon drinkwater te maken. Jij kunt zelf ook helpen om de bron van jouw drinkwater schoon te houden! Hoe? Bekijk alle tips en doe natuurlijk de postcodecheck.

Help zelf mee

Jij kunt helpen om het grondwater schoon te houden. Hoe? Dat lees je hier!

Postcodecheck

Woon jij in een beschermingsgebied*? Dan is vervuiling tegengaan extra belangrijk. Vul je postcode in om te zien in welk gebied je woont en hoe je mee kan helpen.

Water
Weetje

Nederland heeft het schoonste water ter wereld. Alleen samen houden we dat zo. En je levert al een bijdrage als je je medicijnresten inlevert bij de apotheek.