Wat niet in het water terecht komt, hoeft ook niet gezuiverd te worden.

Waarom je drinkwater beschermen?

Drinkwater is een eerste levensbehoefte. We hebben in Nederland het beste drinkwater van Europa en misschien wel het beste ter wereld. Er komt altijd schoon en betrouwbaar drinkwater uit de kraan. Dat vinden we heel vanzelfsprekend, maar daar komt heel wat bij kijken.

De bron is kwetsbaar
De bron van ons drinkwater in Nederland is grotendeels grondwater. Dat grondwater is kwetsbaar en moet worden beschermd tegen verontreinigingen. Jij kunt helpen om het grondwater schoon te houden.

Als er vervuilende stoffen op de grond vallen, kunnen die in de bodem en in het grondwater komen. Hierdoor moeten drinkwaterbedrijven steeds ingewikkeldere methodes toepassen om schoon drinkwater te maken.

In bijvoorbeeld de provincie Utrecht leef je op de bron van het Utrechtse drinkwater dat bij jou dagelijks uit de kraan stroomt. Drinkwaterbedrijven, zoals Vitens en Oasen, pompen grondwater op om daar drinkwater van te maken. Grondwater is van nature zuiver. Met weinig zuivering kan hier drinkwater van worden gemaakt. Grondwater is echter wel kwetsbaar, want als we het water onderzoeken in het laboratorium komen we steeds meer vreemde stoffen tegen. Jij kunt zelf ook helpen om de bron van jouw drinkwater schoon te houden!

Tips

  1. Gebruik natuurlijke of niet-schadelijke middelen tegen onkruid in je tuin, zoals een voegenborstel of kokend water.
  2. Was je auto bij een (milieuvriendelijke) wasstraat.
  3. Ververs olie van je auto of vul koelvloeistof op een plek met een vloeistofdichte vloer. Bijvoorbeeld een tankstation.
  4. Breng medicijnresten terug naar de apotheek, of doe ze bij het klein-chemisch afval.

Wist je dat…

  • drinkwater in Nederland een zeer vers product is? Het grondwater dat wij oppompen wordt gezuiverd en als drinkwater getransporteerd. Daarna stroomt het uit je kraan. En dat alles binnen 24 uur!
  • grondwater van nature zuiver is, waardoor het eenvoudig is om er drinkwater van te maken?
  • zuivering een stuk lastiger wordt als het grondwater is verontreinigd door dingen die wij mensen doen (bijv. onkruidbestrijding)?