Naar navigatie Naar inhoud

Waterbesparing

Toename van drinkwatergebruik

Het drinkwatergebruik is na jaren van afname, de laatste jaren weer toegenomen. Dit komt onder andere door de bevolkingsgroei en steeds warmere en drogere zomers. Maar ook ons eigen gebruik speelt een belangrijke rol.

 

douche

Douche en toilet grootverbruikers

Een van de grootgebruikers van water is de douche. En dat geldt in het bijzonder voor de regendouche. Een regendouche verbruikt al snel 2 keer zoveel water tijdens een douchebeurt als een normale douchekop, laat staan een waterbesparende douchekop.

Momenteel (2020) gebruiken we gemiddeld 134 liter drinkwater per persoon per dag. Dit water wordt gebruikt voor douchen (ca. 41 %), doorspoelen toilet (ca. 29 %), wassen van kleding (ca. 12 %) en de rest voor bijvoorbeeld koken, afwassen en natuurlijk het drinken van kraanwater, koffie en thee (bron: CBS).

Het zou door het toegenomen gebruik in de toekomst voor kunnen komen dat, gedurende bepaalde periodes van het jaar, drinkwaterbedrijven echt alle zeilen bij moeten zetten om voldoende water te kunnen leveren.

 

Onze tips op een rijtje

  • Het meeste water in huis wordt gebruikt om te douchen en het toilet door te spoelen. Met enkele eenvoudige aanpassingen in huis, kan je hier al liters op besparen. Bijvoorbeeld met waterbesparende kranen en douchekoppen. Ook een waterzuinig toilet (kleine/grote knop en/of spoelonderbreker, vlotter lager afstellen) kan een hoop drinkwater besparen.

  • Neem een regenton en sluit de regenpijp van je dak hierop aan. Dit water kun je gebruiken om de tuin water te geven in droge perioden. Dit bespaart heel veel drinkwater. Er zijn verschillende soorten en maten: ouderwetse houten of kunststof tonnen, vermomd als schutting of een ingegraven regentank. Heb je geen regenton en hebben de planten in de tuin toch water nodig, geef ze dan water in de vroege ochtend of laat op de avond, als de verdamping minder is. En geef ze water nabij de steel of stam.

  • Hoe verleidelijk het ook is om tijdens warme dagen een zwembad in de tuin te zetten, doe het niet. In die zwembadjes gaat makkelijk 500 -2.500 liter water. En dat juist in de periode dat er toch al een groot tekort aan water is. Daarnaast worden vaak chloortabletten gebruikt om het water schoon te houden, wat niet goed is voor de bodem als je het zwembad leegt. Koel je zelf in plaats daarvan af in een lokaal (buiten) zwembad of kort onder een koude douche. Toch een badje? Kies dan een kleintje en dek hem na gebruik af, zodat het water langer schoon blijft. Verdeel het water na gebruik over je tuin in plaats van het weg te spoelen door het riool.

  • Je auto wassen in droge perioden is ook iets wat je dan beter even kunt laten. Het heeft sowieso weinig zin, want de auto zal binnen de kortste keren weer onder het stof zitten als het zo droog is. Doe dat in de nattere periode, of laat de regen het werk voor je doen. · Meer informatie over watervriendelijk wonen, vind je op https://www.vitens.nl/over-water/watervriendelijk-wonen.